preskoči na sadržaj
CUC cvrkuti:
Sigurnost društvenog softvera

Društveni softver nudi brojne mogućnosti za međusobno povezivanje ljudi oko zajedničkih interesa, razmjenu znanja i iskustava, suradnju i komunikaciju. Sve veći broj korisnika Interneta stvara sve veće i dinamičnije društvene mreže, a procjenjuje se kako je u svakom trenutku online prisutno nekoliko stotina milijuna korisnika. Današnji stupanj razvoja internetskih komunikacijskih tehnologija omogućava njihovu međusobnu dostupnost u vrlo kratkom vremenu što komunikaciju čini stvarnom i živom. 

Slika koja predstavlja sigurnost na InternetuVeliki broj korisnika i široko rasprostranjene društvene mreže nose sa sobom i određene opasnosti. Među brojnim dostupnim sadržajima mogu se naći i oni čija je legitimnost i korisnost upitna, a u širokom krugu korisnika postoje i oni kojima je osnovni cilj naštetiti drugima ili ostvariti određenu osobnu korist. Pitanje privatnosti i zlouporabe osobnih podataka je tema koja postaje sve aktualnija kako broj slučajeva krađe identiteta i kompromitacije osobnih podataka raste. Pored toga, na Internetu je vrlo jednostavno prikriti stvarni identitet pa je često nemoguće sa stopostotnom sigurnošću utvrditi identitet drugih korisnika. Razni primamljivi i zanimljivi sadržaji mogu pak sadržavati zlonamjerne programe kojima je glavni cilj krađa podataka i kompromitacija računala. 

Zbog velikog broja članova društvene mreže postaju sve zanimljivije i zlonamjernim korisnicima pa je sve navedeno potrebno imati na umu i prilikom korištenja društvenog softvera,  osobito ako se alati društvenog softvera koriste u obrazovanju. U sklopu ovog dijela weba obradit ćemo glavne sigurnosne aspekte društvenog softvera, identificirati najčešće probleme i problematične pojave te definirati adekvatne metode zaštite kako bi korištenje društvenog softvera bilo što ugodnije, korisnije i produktivnije. 

 



Datum: 3. 5. 2011. u 11:29 sati
Webfestival on delicious
preskoči na navigaciju