preskoči na sadržaj
CUC cvrkuti:
Što je društveni softver?

Naziv društveni softver najčešće se odnosi na bilo koji web softver koji podržava grupnu komunikaciju, interakciju i stvaranje online zajednice te kreiranje i razmjenu sadržaja.   

U ovu skupinu spadaju alati poput wikija, blogova, podcastinga, alata za društveno umrežavanje i društveno označavanje, različitih alata za razmjenu datoteka i mnogi drugi, a neki od poznatijih alata svakako su Facebook, YouTube, Twitter, LinkedIn, MediaWiki, Del.icio.us, Flickr, Digg...

Ikone društvenih medijaDruštveni softver i obrazovanje

Iako se ovi alati najčešće povezuju s druženjem i zabavom, ukoliko se upotrijebe na adekvatan način, mogu biti i izuzetno korisni u obrazovanju. Jednostavnošću korištenja omogućavaju sudjelovanje svih sudionika obrazovanja – od učenika, preko nastavnika do roditelja. Poticanjem komunikacije, interakcije i suradnje potiču i primjenu inovativnih pristupa poučavanju, poput kolaborativnog, timskog, problemskog i projektnog rada. Dostupnošću putem Interneta mogu otkloniti vremenske i prostorne barijere i nastavu prenijeti u online okruženje.

Uz to, korištenjem ovih alata u nastavi, učenici aktivno razvijaju i svoje digitalne kompetencije i informacijsku pismenost, savladavajući ne samo korištenje računala i društvenih softvera, već i pravila ponašanja u online okruženju.

Saznajte više o:




Datum: 24. 10. 2011. u 12:19 sati
Webfestival on delicious
preskoči na navigaciju