preskoči na sadržaj
CUC cvrkuti:
Povijest Webfestivala

Webfestival je natjecanje koje već dvanaestu godinu prati CARNetovu korisničku konferenciju - CUC. Cilj natjecanja je, autorima sadržaja na webu, pružiti priliku da prezentiraju svoja postignuća i usporede ih s postignućima drugih te ocijene svoj doprinos online zajednici.

U nastavku se možete upoznati s temama i dobitnicima dosadašnjih jedanaest Webfestivala.

WF 2010

2010. godine Webfestival se bavio obrazovnim sadržajima objavljenim u jednom od najraširenijih sustava za upravljanje učenjem otvorenog kôda – Moodle-u. U iznimno jakoj konkurenciji od 28 prijavljenih online kolegija izrađenih u sustavu Moodle ocjenjivački sud je odabrao najbolje u tri dobne kategorije te u odnosu na Najbolju primjenu multimedije u obrazovanju i Najbolju primjenu Moodle aktivnosti. Pobjednicima natjecanja proglašeni su kolegiji: Mali geografski laboratorij, autorice Vesne Janko u kategoriji Junior; kolegij Od ideje do filma, autora Darka Rakića u kategoriji Kadeti; kolegij Financijska matematika, autora Zlatka Erjavca u kategoriji Seniori; kolegij Kemija 8, autora Marijana Vrbančića u kategoriji Najbolja primjena multimedije u obrazovanju i kolegij Tehničko crtanje pomoću računala, autorice Darije Dasović Rakijašić u kategoriji Najbolja primjena Moodle aktivnosti.

WF 2009

Jubilarno deseto natjecanje je bilo posvećeno temi web pristupačnosti (eng. accessibility). Prijavljena su 26 web sjedišta, a prvu je nagradu osvojio web Nacional.hr, dok je drugi bio web Ordinacija.hr, a treće stranice Društva osoba s invaliditetom Podunavlje. Posebnu pohvalu ocjenjivačkog suda dobila su web sjedišta e-Hrvatska, Vlada.hr te Umjetnička akademija Osijek

Natjecanje je pratio i niz događanja vezanih uz temu web pristupačnosti, uključujući stručni skup održan u listopadu 2009. godine, serija od tri radionice o web pristupačnosti održane u studenom 2009. te pozvani govornik i okrugli stol na temu web pristupačnosti u sklopu konferencije CUC 2009.


Pod sloganom Je'n - Dva - Tri - Web! tema Webfestivala 2008 bio je CARNetov CMS sustav. Cilj je bio potaknuti škole na otvaranje sadržajnih i korisnih web stranica na kojima će učenicima i nastavnicima na raspolaganju stajati alati i usluge prilagođeni svim njihovim potrebama. U jakoj konkurenciji od 600-tinjak škola, prve tri nagrade su dodijeljene Osnovnoj školi „Matija Gubec“ Cernik, II. gimnaziji Osijek te III. osnovnoj školi Čakovec. Uz to, žiri je posebnu pohvalu za kvalitetu web stranica u CMS-u dodijelio i webovima još 12 škola. 
 

2007. godine tema natjecanja je bio wiki, a nagrade su dodjeljivane u tri kategorije: Wiki Labos (znanost i obrazovanje), Wiki Atelje (umjetnost) i Wiki (Re)Publika (društvene teme). Zbog manjeg broja prijavljenih stranica u ovom relativno nepoznatom alatu, nagrade su dodijeljene nevezano na kategorije, a prvo su mjesto podijelile stranice Perpetuum Lab i UDK02.
 
WF 2006

Na Webfestival 2006, čija je tema bio blog, bilo je prijavljeno 197 blogova u kategorijama Obrazovanje, Znanost i stvaralaštvo i Putopisi. U kategoriji obrazovanje, dobitnik nagrade je blog futuria.hr. Najbolji u kategoriji znanost i stvaralaštvo bio je Tutor blog. Dok je u kategoriji putopisa pobjedu odnio Travel Freak. U okviru Junior Blog Webfestivala dobitnici su sljedeći: Znanost i stvaralaštvo: Krešine fotografije, Obrazovanje: CUC blog, Putopisi (u 2. krug se nije plasirao niti jedan putopisni blog iz dobne skupine Junior).
 

Web festival je organiziran paralelno s konferencijom CUC, ali po prvi puta kao zasebno događanje. Autori su svoje stranice mogli prijaviti u dvije kategorije: Web stranica ustanove i Web stranica organizacijske jedinice na visokoškolskoj ustanovi. U konkurenciji 22 prijavljene web stranice u prvoj je kategoriji pobjedu odnijela stranica Ekonomskog fakulteta u Osijeku, dok je u drugoj kategoriji najboljom proglašena stranica Poslijediplomskog studija poduzetništva, također na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.
 

Birani su najbolji webovi edukativnog sadržaja, a ovaj su puta prijavljena 72 weba. Ocjenjivački sud nije dodijelio prvu nagradu već su drugu nagradu podijelili portal Matematika I i portal Nanoatlas.
 
2003. Webfestival nije održan zbog zajedničke organizacije CUC-a s redovitom konferencijom europske udruge akademskih i istraživačkih mreža, TERENA-om.
 

2002. se odabir vršio unutar tri kategorije: Najbolji web društvene skupine, Najbolje neslužbeno web sjedište geografskog entiteta i Najbolji web za ostale aktivnosti i pojave. Zaprimljeno je više od 150 prijava. U prvoj je kategoriji proglašen najboljim web neslužbene društvene skupine koja se bavi bežičnim komunikacijama -  ZGWireless, u drugoj kategoriji je to bio web slavonsko brodske regije - SBonline, dok je u trećoj kategoriji najboljim proglašen web o umjetnoj inteligenciji - About AI.
 

Na Webfestivalu 2001. birala su se najbolja web sjedišta zajednice na Internetu. U konkurenciji 92 web sjedišta, ocjenjivački sud je jednako vrijednim ocijenio sljedeća: Ninja Sanctuary Online, Slavonski Brod Online te Cybermed.
 

Birao se najbolji web portal u tri kategorije: Portal općeg tipa, Tematski portal te Portal za interesnu skupinu korisnika. Prijavljeno je 119 autora. U kategoriji Portal općeg tipa nagrada je pripala Iskon Internet portalu, u kategoriji Tematski portal nagradu je osvojio web Star Trek Center, namijenjen fanovima SF serija, dok je u kategoriji Portal za interesnu skupinu korisnika najbolji bio web svojevrsne online knjižare - Moderna vremena online.

WF 1999

Na prvom Webfestivalu u sklopu prvog CUC-a birale su se najbolje web stranice edukativnog sadržaja. Prijavilo se 55 autora, a prvu je nagradu osvojio web E-škola.


 




Datum: 28. 9. 2011. u 10:55 sati
Webfestival on delicious
preskoči na navigaciju