Zondle - platforma za izradu online igara

Zondle je online platforma za učenje kroz računalne igre koja pomaže učiteljima, roditeljima i učenicima u stvaranju i igranju obrazovnih igara koje su prilagođene obrazovnim potrebama.
Pokrenut je 2010. godine i trenutno ima više od 795.000 registriranih korisnika iz više od 200 zemalja, a među njima je i Hrvatska koja je 5. najpopularnija! Autorski tim Zondlea čini se aktivno radi na njegovom usavršavanju. Registriranim korisnicima moguć je pristup novoj (beta) verziji programa te izgleda da nas u budućnosti čekaju nova Zondle iznenađenja!

Objavljeni obrazovni sadržaji sadrže oko 2.206.000 pitanja za dijeljenje i igranje kroz pedesetak interaktivnih multimedijskih igara. Aktivnost sudionika je vrlo impresivna, mjesečno sudionici odgovore na čak 12 milijuna pitanja. Program je besplatan i preveden je na 26 jezika, među kojima je i hrvatski. 

Kome je namijenjen?

Zondle je namijenjen prvenstveno učiteljima i učenicima te je njegovo korištenje za škole i učenike besplatno, a korisinicima su dostupna i proširenja tog programa kako bi se zadovoljile eventualne specifične potrebe. Pored navedenih grupa korisnika, u budućnosti Zondle priprema i sadržaje koji bi bili namijenjeni roditeljima.

Učitelji kroz ovaj alat jednostavno mogu stvoriti online igre kao nadopunu dijelu nastavnih sadržaja i aktivnosti te pratiti rad i uspjehe svojih učenika.

Učenici kroz Zondle igre mogu vježbati te provjeriti svoja znanja samostalno ili u grupi. Također,  mogu i sami kreirati nove igre, a dostupnost igara putem mobilnih aplikacija (Apple, Android and Kindle Fire HD) omogućava  im pristup igrama s bilo kojeg mjesta u bilo koje vrijeme.

Na ovoj poveznici pogledajte cijeli niz obrazovnih igara iz područja matematike izrađenih pomoću Zondlea.

Kako je organiziran?

Zondle, organizacijski gledano, ima tri dijela:

 • Teme (zbirke pitanja) koje mogu stvarati učenici i učitelji
 • Bazu interaktivnih igara – većinom djelo autorskog tima Zondlea, ali postoji mogućnost i samostalnog stvaranja jednostavnijih igara
 • Analitično-pedagoški dio koji vodi brigu o analizi rezultata koje učenici postižu, potiče ih na pronalaženje točnih odgovora, prati napredak i daje povratne informacije o postignutim rezultatima. 

Prijava u program

Da biste postali korisnik programa na stranici www.zondle.com kliknite na Pridruži se besplatno, upišite potrebne podatke te započnite koristiti Zondle.

Za izradu igrice, dovoljno je napraviti tek nekoliko koraka. Više o postupku odabira teme, stvaranju teme i pitanja, povezivanju u grupe i praćenju učenika pročitajte u članku Zondle – igre kao potpora učenju ili pogledajete kratki video tutorial.

Zondle i rad u grupi

Zondle pomoću opcije Team Play omogućava i rad s grupama uz korištenje više zasebnih računala ili mobilnih uređaja. Grupe ili pojedinci mogu na pitanja odgovarati korištenjem računala ili mobilnih uređaja, ali i odabirom odgovora na pametnoj ploči ili učiteljskom računalu.

Postupak korištenja je vrlo jednostavan:

 • učitelj pokrene Team Play s temom po želji
 • učitelj odabere željeni broj sudionika i ako grupe koriste svoje uređaje klikne na Register Remote Devices te zatim na strelicu za pokretanje igre
 • učenici se prijave na stranici www.zondle.com/tp upisivanjem Session i Pasword oznaka
 • učenici odaberu grupu tj. slovo koje ih označava
 • učitelj prikazuje slajdove s objašnjenjima ili pitanja
 • učenici odabiru točan odgovor
 • učenici odabiru žele li koristiti mogućnost „Kolo sreće“ za udvostručavanje ili gubitak bodova
 • sustav zbraja bodove i na kraju proglašava najbolje.

Da biste saznali više o Zondle Team Playu, znanstvenom pristupu koji se nalazi u njegovoj pozadini te mogućnostima korištenja pogledajte na ove službene stranice (na engleskom jeziku).

Zondle u Hrvatskoj

Hrvatska je postala članom Zondle zajednice zahvaljujući inicijativi Lidije Kralj, učiteljice savjetnice iz OŠ Veliki Bukovec koja je, uz Sonju Antolović i Bosiljka Đereka bila aktivno uključena u prevođenje Zondle sučelja na hrvatski jezik. Zahvaljujući njezinom entuzijazmu, Wayne Holmes i Ben Barton, dio autorskog tima programa Zondle, posjetili su Hrvatsku kako bi održali radionice o Zondleu za učitelje i učenike. 

Ako se do sada niste susreli s ovim programom a voljeli biste se i sami okušati u izradi ozbrazovnih igara, evo nekoliko poveznica za daljnje istraživanje.

 

 

 

Zahvaljujemo Lidij Kralj na dopuštenju za korištenje tekstova o Zodleu objavljenih u digitalnom časopisu Pogled kroz prozor te sadržaja materijala za radionicu Zondle program za učenje i igranje 2014. na temelju kojih je nastao gore objavljen tekst o Zondleu.