Prethodna natjecanja

 

Webfestival je natjecanje web sadržaja i prateće događanje CARNetove korisničke konferencije – CUC. Cilj natjecanja je, autorima sadržaja na webu, pružiti priliku da prezentiraju svoja postignuća i usporede ih s postignućima drugih te ocijene svoj doprinos online zajednici.

Zanimaju li vas teme kojima smo se bavili proteklih godina, pogledajte tekstove i poveznice u nastavku teksta. 


WF 2013

Mobilne stranice ili sjedišta bili su tema četrnaestog po redu Webfestivala, a natjecatelji su svoje radove mogli prijaviti u kategoriji Pojedinac ili Grupa autora.

Između 14 prijavljenih radova u kategoriji Pojedinac, Ocjenjivački sud najboljim mobilnim webom proglasio je web sjedište Hranko – Sastojci su bitni. Drugo mjesto osvojio je mobilni web E-muškarac.com dok je mGeoAtlas odlukom Ocjenjivačkog suda zauzeo treće mjesto. U kategoriji Grupa autora bilo je prijavljen 21 rad, a kao najbolji Ocjenjivački sud je proglasio Mobilno Njuškalo. Mobilni web Netokracija osvojio je drugo mjesto dok je treće mjesto osvojio mobilni web Zadovoljna.hr. Pored pobjednika, ocjenjivački sud je dodijelio i posebnu pohvalu mobilnom webu Apsurdistan za originalnost i kvalitetu izrade.

Pobjednicima natjecanja nagrade su uručene u okviru 15. CARNetove korisničke konferencije - CUC, 20. studenoga u hotelu Antunović.

Tijekom trajanja ovog Webfestivala bilo je organizirano održavanje nekoliko webinara na temu moblnih web stranica. Prvi on njih, pod naslovom „Osnove izrade mobilnih web stranica“, autora Borisa Samardžije, suradnika i programera u CARNetovom Odjelu za razvoj usluga, govorio je o osnovama izrade mobilnih webova, dok se sljedećim webinarom „Responzivne web stranice“, istoga autora, sudionike nastojalo upoznao s responzivnim web stranicama, objasniti kako one funkcioniraju i kako ih je moguće prepoznati, pojasniti ideju koja stoji iza takvog koncepta te predstaviti alate koji mogu pomoći pri izradi responzivnog weba.

WF 2012

Pod sloganom „Tri, dva, jedan... snimaj!“ trinaesti Webfestival bavio se temom multimedije u obrazovanju, odnosno izradom multimedijskih obrazovnih sadržaja u obliku screencasta, podcasta, videa ili animacije.

Autori navedenih sadržaja mogli su se prijaviti u dvije dobne kategorije: ispod 18 god. - Mladi kreativci, a iznad 18 god. - Majstori. Njihove je radove ocjenjivao Ocjenjivački sud, koji je odlučio o tri prva mjesta u svakoj kategoriji, a publika je svojim glasovima, iz obje kategorije, odabrala još jednog pobjednika.

Ocjenjivački sud je u konkurenciji 25 prijava u kategoriji Mladih kreativaca najboljima proglasio uradak Zabavna fizika i njegove autore, učenike Tina Trupeljaka, Zvonimira Ercegovca, Svena Ljubičića i Daria Sindičića pod mentorstvom nastavnica Darke Sudarević i Anđele Gojević. Drugu nagradu osvojili su autori uratka Trnoružicaučenici Matea Grubišić-Čabo, Anđela Klisović, Nina Lucić, Petra Pletikosa, Petra Ramljak, Martina Vrčić i Melita Vrčić pod mentorstvom voditeljice filmske grupe Ivane Rupić. Treća nagrada pripala je uratku Hrvatska (Croatia), čiji su autori učenici: Petra Bulaja, Lucia Erak, Tijana Ivanišević, Ana Ivanišević, Katarina Marjančić, Sara Mullis, Lucija Relja, Matea Škugor i Tina Zoričić pod mentorstvom voditeljice filmske grupe Ivane Rupić.  

U kategoriji Majstora zaprimljeno je 15 prijava, a Ocjenjivački sud odlučio je najboljim proglasiti uradak Putovanje Transsibirskom željeznicom, autorice Vesne Janko. Dani u tjednu, autorice Dubravke Petković nagrađen je drugom nagradom, a Uspoređivanje decimalnih brojeva, autorice Antonije Horvatek osvojio je treću nagradu Ocjenjivačkog suda.

Naklonost publike osvojile su Audio pripreme iz Politike i gospodarstva, autora Bojana Pavića.

Pobjednicima su nagrade dodijeljene u okviru svečanosti zatvaranja 14. CARNetove korisničke konferencije - CUC 2012 na Kampusu Trsat u Rijeci, 12. studenoga 2012.

Za vrijeme trajanja prijava na natjecanje održan je webinar o primjeni multimedijskih sadržaja u nastavi i dvije radionice o izradi multimedijskih sadržaja. Također, omogućen je slobodan pristup CARNetovim online tečajevima Izrada animacija pomoću Flasha i Obrada audio/video zapisa.

Ove je godine Webfestival imao prvu mobilnu inačicu svoje web stranice.

WF 2011

Dvanaesti Webfestival održavao se pod temom Društveni softver u obrazovanju, a natjecatelji su svoje radovi mogli prijaviti u dvije kategorije: Surfam i učim, te U klupi s društvom.

U kategoriji Surfam i učim bilo je prijavljeno osamnaest radova, a najbolje su odabrali članovi Ocjenjivačkog suda. Prvu nagradu osvojila je autorica Kristina Rismondo (XV. gimnazija, Zagreb) s radom Istraživački projekt u sklopu predmeta likovna umjetnost. Druga nagrada otišla je u Bjelovar autorici Vesni Janko (II. OŠ Bjelovar) koja je sudjelovala s radom Geografske karte sa svrhom, a treća Sandri Vuk (OŠ Augusta Šenoe, Zagreb), autorici rada Razredne web stranice 1.b.

U kategoriji U klupi s društvom bilo je zaprimljeno osamnaest radova, također. Povjerenje za odabirom pobjednika u ovoj kategoriji, po prvi puta dodijeljeno je publici koja je za svog favorita mogla glasati putem Facebook-a. Najviše glasova osvojio je portal Moja matura, autorice Sonje Lušić Radošević.

Pobjednicima su nagrade dodijeljene u okviru svečanosti zatvaranja 13. CARNetove korisničke konferencije - CUC 2011 na Kampusu Trsat u Rijeci, 16. studenoga 2011.

Kao popratne aktivnosti natjecanja, održana su dva webinara: Nastava bez zidova i Sigurnost u online društvenim okruženjima.

WF 2010

2010. godine Webfestival se bavio obrazovnim sadržajima objavljenim u jednom od najraširenijih sustava za upravljanje učenjem otvorenog kôda – Moodle-u. U iznimno jakoj konkurenciji od 28 prijavljenih online kolegija izrađenih u sustavu Moodle ocjenjivački sud je odabrao najbolje u tri dobne kategorije te u odnosu na Najbolju primjenu multimedije u obrazovanju i Najbolju primjenu Moodle aktivnosti. Pobjednicima natjecanja proglašeni su kolegiji: Mali geografski laboratorij, autorice Vesne Janko u kategoriji Junior; kolegij Od ideje do filma, autora Darka Rakića u kategoriji Kadeti; kolegij Financijska matematika, autora Zlatka Erjavca u kategoriji Seniori; kolegij Kemija 8, autora Marijana Vrbančića u kategoriji Najbolja primjena multimedije u obrazovanju i kolegij Tehničko crtanje pomoću računala, autorice Darije Dasović Rakijašić u kategoriji Najbolja primjena Moodle aktivnosti.

WF 2009

Jubilarno deseto natjecanje je bilo posvećeno temi web pristupačnosti (eng. accessibility). Prijavljena su 26 web sjedišta, a prvu je nagradu osvojio web Nacional.hr, dok je drugi bio web Ordinacija.hr, a treće stranice Društva osoba s invaliditetom Podunavlje. Posebnu pohvalu ocjenjivačkog suda dobila su web sjedišta e-HrvatskaVlada.hr te Umjetnička akademija Osijek

Natjecanje je pratio i niz događanja vezanih uz temu web pristupačnosti, uključujući stručni skup održan u listopadu 2009. godine, serija od tri radionice o web pristupačnosti održane u studenom 2009. te pozvani govornik i okrugli stol na temu web pristupačnosti u sklopu konferencije CUC 2009.

WF 2008


Pod sloganom Je'n - Dva - Tri - Web! tema Webfestivala 2008 bio je CARNetov CMS sustav. Cilj je bio potaknuti škole na otvaranje sadržajnih i korisnih web stranica na kojima će učenicima i nastavnicima na raspolaganju stajati alati i usluge prilagođeni svim njihovim potrebama. U jakoj konkurenciji od 600-tinjak škola, prve tri nagrade su dodijeljene Osnovnoj školi „Matija Gubec“ CernikII. gimnaziji Osijek te III. osnovnoj školi Čakovec. Uz to, žiri je posebnu pohvalu za kvalitetu web stranica u CMS-u dodijelio i webovima još 12 škola. 

WF 2007


2007. godine tema natjecanja je bio wiki, a nagrade su dodjeljivane u tri kategorije: Wiki Labos (znanost i obrazovanje), Wiki Atelje (umjetnost) i Wiki (Re)Publika (društvene teme). Zbog manjeg broja prijavljenih stranica u ovom relativno nepoznatom alatu, nagrade su dodijeljene nevezano na kategorije, a prvo su mjesto podijelile stranice Perpetuum Lab i UDK02.

 

WF 2006


Na Webfestival 2006, čija je tema bio blog, bilo je prijavljeno 197 blogova u kategorijama Obrazovanje, Znanost i stvaralaštvo i Putopisi. U kategoriji obrazovanje, dobitnik nagrade je blog futuria.hr. Najbolji u kategoriji znanost i stvaralaštvo bio je Tutor blog. Dok je u kategoriji putopisa pobjedu odnio Travel Freak. U okviru Junior Blog Webfestivala dobitnici su sljedeći: Znanost i stvaralaštvo: Krešine fotografije, Obrazovanje: CUC blog, Putopisi (u 2. krug se nije plasirao niti jedan putopisni blog iz dobne skupine Junior).

 

WF 2005


Web festival je organiziran paralelno s konferencijom CUC, ali po prvi puta kao zasebno događanje. Autori su svoje stranice mogli prijaviti u dvije kategorije: Web stranica ustanove i Web stranica organizacijske jedinice na visokoškolskoj ustanovi. U konkurenciji 22 prijavljene web stranice u prvoj je kategoriji pobjedu odnijela stranica Ekonomskog fakulteta u Osijeku, dok je u drugoj kategoriji najboljom proglašena stranica Poslijediplomskog studija poduzetništva, također na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

WF 2004


Birani su najbolji webovi edukativnog sadržaja, a ovaj su puta prijavljena 72 weba. Ocjenjivački sud nije dodijelio prvu nagradu već su drugu nagradu podijelili portal Matematika I i portal Nanoatlas.

 

WF 2003

 

Webfestival nije održan zbog zajedničke organizacije CUC-a s redovitom konferencijom europske udruge akademskih i istraživačkih mreža, TERENA-om.

 

WF 2002


2002. se odabir vršio unutar tri kategorije: Najbolji web društvene skupine, Najbolje neslužbeno web sjedište geografskog entiteta i Najbolji web za ostale aktivnosti i pojave. Zaprimljeno je više od 150 prijava. U prvoj je kategoriji proglašen najboljim web neslužbene društvene skupine koja se bavi bežičnim komunikacijama -  ZGWireless, u drugoj kategoriji je to bio web slavonsko brodske regije - SBonline, dok je u trećoj kategoriji najboljim proglašen web o umjetnoj inteligenciji - About AI.

 

WF 2001


Na Webfestivalu 2001. birala su se najbolja web sjedišta zajednice na Internetu. U konkurenciji 92 web sjedišta, ocjenjivački sud je jednako vrijednim ocijenio sljedeća: Ninja Sanctuary OnlineSlavonski Brod Online te Cybermed.

 

WF 2000


Birao se najbolji web portal u tri kategorije: Portal općeg tipa, Tematski portal te Portal za interesnu skupinu korisnika. Prijavljeno je 119 autora. U kategoriji Portal općeg tipa nagrada je pripala Iskon Internet portalu, u kategoriji Tematski portal nagradu je osvojio web Star Trek Center, namijenjen fanovima SF serija, dok je u kategoriji Portal za interesnu skupinu korisnika najbolji bio web svojevrsne online knjižare - Moderna vremena online.


WF 1999


Na prvom Webfestivalu u sklopu prvog CUC-a birale su se najbolje web stranice edukativnog sadržaja. Prijavilo se 55 autora, a prvu je nagradu osvojio web E-škola.