preskoči na sadržaj
CUC cvrkuti:
Animacija

Što je animacija?

Animacija je slijedni prikaz dvodimenzionalnih ili trodimenzionalnih ilustracija, slika ili modela čijom se brzo izmjenom, zbog perzistencije vida, stvara optička iluzija pokreta.

Što je edukativna animacija?

Edukativna animacija je ona animacija čija je svrha poticanje učenja.

Kada je animacija najbolji odabir za prikaz sadržaja?

Animacije se koriste kada se neki sadržaj želi prikazati dinamički. U suprotnosti sa statičkim slikama, animacijama se promjene na ekranu mogu prikazati pomakom ili transformacijom nekog objekta u stvarnom vremenu. Ilustracije radi, objekte statičke slike ne možemo micati, pa se pokret na njima predočava tako da na sliku dodamo strelice koje demonstriraju smjer gibanja.

U animaciji, naprotiv, slikama se može mijenjati pozicija ili ih se može transformirati što animacije čini idealnima za prikaz raznih procesa ili procedura. Animacijama dobivamo življi, privlačniji i razumljiviji edukativni materijal.

Najčešća metoda prikazivanja animacije su video ili simulacija.

„Primjere, molim!“ ili Primjeri korištenja animacije u nastavi

  • Simulacija

NASA-in vodič kroz kritosferu

  • Edukativna igra

Tko želi biti milijunaš?

Testovi za provjeru znanja osnovnoškolskih predmeta

Simulacija za vježbanje miješanja boja

  • Predavanje

Predavanje o vidu

„Nema šanse da ću ikada ovo znati napraviti“ ili Programi za izradu animacija

Iako će već i Powerpoint u rukama maštovitih i kreativnih osoba biti dovoljan alat za izradu odličnih animacija, postoji niz alata kojima se animacije daju lako izraditi. Danas su najpopularnije Flash animacije jer pružaju visoku razinu interaktivnosti. Flash nudi podršku za vektorsku i rastersku grafiku, a napredniji će korisnici akcije u animaciji isprogramirati u ActionScriptu. Svoju flash animaciju možete izraditi u Adobe Flash Professionalu, kao i u nizu drugih alata poput FlashDevelopa, Swisha ili FlashEff2a kojima se efekti stvaraju već u nekoliko klikova.

„OK, uvjerili ste me, ali… odakle krenuti?“

Skinite jedan od predloženih programa, pogledajte tutorijale o izradi animacija na YouTubeu i bacite se na posao. Webfestival nagrade vas čekaju.




Datum: 20. 4. 2012. u 11:35 sati
Webfestival on delicious
 
 
preskoči na navigaciju