Vijesti

23.11.2010. 10:08
Završio Webfestival 2010
Dodjelom nagrada pobjednicima natjecanja završio je Webfestival 2010. Vidimo se dogodine, s novim aktivnostima i novom temom natjecanja. Do skorog viđenja!

16.11.2010. 11:52
Dodijeljene nagrade i priznanja autorima pobjedničkih kolegija
Na svečanom proglašenju pobjednika Webfestivala 2010, održanom 16. studenog 2010. na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, uručena su priznanja i nagrade autorima najboljih kolegija:

08.11.2010. 17:23
Objavljeni pobjednici Webfestivala 2010
Glasanje ocjenjivačkog suda je završilo i objavljeni su pobjednici Webfestivala 2010.! Pobjednicima su proglašeni sljedeći kolegiji: Juniori: Mali geografski laboratorij Kadeti: Od ideje do filma  Seniori: Financijska matematika Najbolja primjena multimedije u obrazovanju: Kemija 8 Najbolja primjena Moodle aktivnosti: Tehničko crtanje pomoću računala Uz ove nagrade, ocjenjivački sud je dodijelio i posebnu pohvalu kolegiju Profesionalni izazovi u baletu.

Povijest Webfestivala

Webfestival je natjecanje čiji je cilj autorima sadržaja na webu pružiti priliku da prezentiraju svoja postignuća, usporede ih s postignućima drugih i ocijene svoj doprinos online zajednici. Već jedanaest godina Webfestival je prateće događanje CARNetove korisničke konferencije - CUC.

 
U nastavku pročitajte o temama i dobitnicima dosadašnjih Webfestivala.

WF 2009

Jubilarno deseto natjecanje je bilo posvećeno temi web pristupačnosti (eng. accessibility). Prijavljena su 26 web sjedišta, a prvu je nagradu osvojio web Nacional.hr, dok je drugi bio web Ordinacija.hr, a treće stranice Društva osoba s invaliditetom Podunavlje. Posebnu pohvalu ocjenjivačkog suda dobila su web sjedišta e-Hrvatska, Vlada.hr te Umjetnička akademija Osijek

Natjecanje je pratio i niz događanja vezanih uz temu web pristupačnosti, uključujući stručni skup održan u listopadu 2009. godine, serija od tri radionice o web pristupačnosti održane u studenom 2009. te pozvani govornik i okrugli stol na temu web pristupačnosti u sklopu konferencije CUC 2009.


Pod sloganom Je'n - Dva - Tri - Web! tema Webfestivala 2008 bio je CARNetov CMS sustav. Cilj je bio potaknuti škole na otvaranje sadržajnih i korisnih web stranica na kojima će učenicima i nastavnicima na raspolaganju stajati alati i usluge prilagođeni svim njihovim potrebama. U jakoj konkurenciji od 600-tinjak škola, prve tri nagrade su dodijeljene Osnovnoj školi „Matija Gubec“ Cernik, II. gimnaziji Osijek te III. osnovnoj školi Čakovec. Uz to, žiri je posebnu pohvalu za kvalitetu web stranica u CMS-u dodijelio i webovima još 12 škola. 
 

2007. godine tema natjecanja je bio wiki, a nagrade su dodjeljivane u tri kategorije: Wiki Labos (znanost i obrazovanje), Wiki Atelje (umjetnost) i Wiki (Re)Publika (društvene teme). Zbog manjeg broja prijavljenih stranica u ovom relativno nepoznatom alatu, nagrade su dodijeljene nevezano na kategorije, a prvo su mjesto podijelile stranice Perpetuum Lab i UDK02.
 
WF 2006

Na Webfestival 2006, čija je tema bio blog, bilo je prijavljeno 197 blogova u kategorijama Obrazovanje, Znanost i stvaralaštvo i Putopisi. U kategoriji obrazovanje, dobitnik nagrade je blog futuria.hr. Najbolji u kategoriji znanost i stvaralaštvo bio je Tutor blog. Dok je u kategoriji putopisa pobjedu odnio Travel Freak. U okviru Junior Blog Webfestivala dobitnici su sljedeći: Znanost i stvaralaštvo: Krešine fotografije, Obrazovanje: CUC blog, Putopisi (u 2. krug se nije plasirao niti jedan putopisni blog iz dobne skupine Junior).
 

Web festival je organiziran paralelno s konferencijom CUC, ali po prvi puta kao zasebno događanje. Autori su svoje stranice mogli prijaviti u dvije kategorije: Web stranica ustanove i Web stranica organizacijske jedinice na visokoškolskoj ustanovi. U konkurenciji 22 prijavljene web stranice u prvoj je kategoriji pobjedu odnijela stranica Ekonomskog fakulteta u Osijeku, dok je u drugoj kategoriji najboljom proglašena stranica Poslijediplomskog studija poduzetništva, također na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.
 

Birani su najbolji webovi edukativnog sadržaja, a ovaj su puta prijavljena 72 weba. Ocjenjivački sud nije dodijelio prvu nagradu već su drugu nagradu podijelili portal Matematika I i portal Nanoatlas.
 
2003. Webfestival nije održan zbog zajedničke organizacije CUC-a s redovitom konferencijom europske udruge akademskih i istraživačkih mreža, TERENA-om.
 

2002. se odabir vršio unutar tri kategorije: Najbolji web društvene skupine, Najbolje neslužbeno web sjedište geografskog entiteta i Najbolji web za ostale aktivnosti i pojave. Zaprimljeno je više od 150 prijava. U prvoj je kategoriji proglašen najboljim web ZGWireless, u drugoj kategoriji je to bio web SBonline, dok je u trećoj kategoriji najboljim proglašen web About AI.
 

Na Webfestivalu 2001. birala su se najbolja web sjedišta zajednice na Internetu. U konkurenciji 92 web sjedišta, ocjenjivački sud je jednako vrijednim ocijenio sljedeća: Ninja Sanctuary Online, Slavonski Brod Online te Cybermed.
 

Birao se najbolji web portal u tri kategorije: Portal općeg tipa, Tematski portal te Portal za interesnu skupinu korisnika. Prijavljeno je 119 autora. U kategoriji Portal općeg tipa nagrada je pripala Iskon Internet portalu, u kategoriji Tematski portal nagradu je osvojio Star Trek Center dok je u kategoriji Portal za interesnu skupinu korisnika najbolji bio Moderna vremena online.

Na prvom Webfestivalu u sklopu prvog CUC-a birale su se najbolje web stranice edukativnog sadržaja. Prijavilo se 55 autora, a prvu je nagradu osvojio web E-škola.

Idi na www.carnet.hr Idi na cuc.carnet.hr Webfestival dodjela nagrada