Povijest Webfestivala

 

Webfestival je natjecanje web sadržaja i prateće događanje CARNetove korisničke konferencije – CUC. Cilj natjecanja je, autorima sadržaja na webu, pružiti priliku da prezentiraju svoja postignuća i usporede ih s postignućima drugih te ocijene svoj doprinos online zajednici.

Kako je to izgledalo proteklih trinaest godina?

Zanimaju vas teme i pobjednici prijašnjih Webfestivala?

U tom slučaju nastavite čitati...

 

WF 2012

Pod sloganom „Tri, dva, jedan... snimaj!“ trinaesti Webfestival bavio se temom multimedije u obrazovanju, odnosno izradom multimedijskih obrazovnih sadržaja u obliku screencasta, podcasta, videa ili animacije.

Autori navedenih sadržaja mogli su se prijaviti u dvije dobne kategorije: ispod 18 god. - Mladi kreativci, a iznad 18 god. - Majstori. Njihove je radove ocjenjivao Ocjenjivački sud, koji je odlučio o tri prva mjesta u svakoj kategoriji, a publika je svojim glasovima, iz obje kategorije, odabrala još jednog pobjednika.

Ocjenjivački sud je u konkurenciji 25 prijava u kategoriji Mladih kreativaca najboljima proglasio uradak Zabavna fizika i njegove autore, učenike Tina Trupeljaka, Zvonimira Ercegovca, Svena Ljubičića i Daria Sindičića pod mentorstvom nastavnica Darke Sudarević i Anđele Gojević. Drugu nagradu osvojili su autori uratka Trnoružica, učenici Matea Grubišić-Čabo, Anđela Klisović, Nina Lucić, Petra Pletikosa, Petra Ramljak, Martina Vrčić i Melita Vrčić pod mentorstvom voditeljice filmske grupe Ivane Rupić. Treća nagrada pripala je uratku Hrvatska (Croatia), čiji su autori učenici: Petra Bulaja, Lucia Erak, Tijana Ivanišević, Ana Ivanišević, Katarina Marjančić, Sara Mullis, Lucija Relja, Matea Škugor i Tina Zoričić pod mentorstvom voditeljice filmske grupe Ivane Rupić.  

U kategoriji Majstora zaprimljeno je 15 prijava, a Ocjenjivački sud odlučio je najboljim proglasiti uradak Putovanje Transsibirskom željeznicom, autorice Vesne Janko. Dani u tjednu, autorice Dubravke Petković nagrađen je drugom nagradom, a Uspoređivanje decimalnih brojeva, autorice Antonije Horvatek osvojio je treću nagradu Ocjenjivačkog suda.

Naklonost publike osvojile su Audio pripreme iz Politike i gospodarstva, autora Bojana Pavića.

Pobjednicima su nagrade dodijeljene u okviru svečanosti zatvaranja 14. CARNetove korisničke konferencije - CUC 2012 na Kampusu Trsat u Rijeci, 12. studenoga 2012.

Za vrijeme trajanja prijava na natjecanje održan je webinar o primjeni multimedijskih sadržaja u nastavi i dvije radionice o izradi multimedijskih sadržaja. Također, omogućen je slobodan pristup CARNetovim online tečajevima Izrada animacija pomoću Flasha i Obrada audio/video zapisa.

Ove je godine Webfestival imao prvu mobilnu inačicu svoje web stranice.

WF 2011

Dvanaesti Webfestival održavao se pod temom Društveni softver u obrazovanju, a natjecatelji su svoje radovi mogli prijaviti u dvije kategorije: Surfam i učim, te U klupi s društvom.

U kategoriji Surfam i učim bilo je prijavljeno osamnaest radova, a najbolje su odabrali članovi Ocjenjivačkog suda. Prvu nagradu osvojila je autorica Kristina Rismondo (XV. gimnazija, Zagreb) s radom Istraživački projekt u sklopu predmeta likovna umjetnost. Druga nagrada otišla je u Bjelovar autorici Vesni Janko (II. OŠ Bjelovar) koja je sudjelovala s radom Geografske karte sa svrhom, a treća Sandri Vuk (OŠ Augusta Šenoe, Zagreb), autorici rada Razredne web stranice 1.b.

U kategoriji U klupi s društvom bilo je zaprimljeno osamnaest radova, također. Povjerenje za odabirom pobjednika u ovoj kategoriji, po prvi puta dodijeljeno je publici koja je za svog favorita mogla glasati putem Facebook-a. Najviše glasova osvojio je portal Moja matura, autorice Sonje Lušić Radošević.

Pobjednicima su nagrade dodijeljene u okviru svečanosti zatvaranja 13. CARNetove korisničke konferencije - CUC 2011 na Kampusu Trsat u Rijeci, 16. studenoga 2011.

Kao popratne aktivnosti natjecanja, održana su dva webinara: Nastava bez zidova i Sigurnost u online društvenim okruženjima.

WF 2010

2010. godine Webfestival se bavio obrazovnim sadržajima objavljenim u jednom od najraširenijih sustava za upravljanje učenjem otvorenog kôda – Moodle-u. U iznimno jakoj konkurenciji od 28 prijavljenih online kolegija izrađenih u sustavu Moodle ocjenjivački sud je odabrao najbolje u tri dobne kategorije te u odnosu na Najbolju primjenu multimedije u obrazovanju i Najbolju primjenu Moodle aktivnosti. Pobjednicima natjecanja proglašeni su kolegiji: Mali geografski laboratorij, autorice Vesne Janko u kategoriji Junior; kolegij Od ideje do filma, autora Darka Rakića u kategoriji Kadeti; kolegij Financijska matematika, autora Zlatka Erjavca u kategoriji Seniori; kolegij Kemija 8, autora Marijana Vrbančića u kategoriji Najbolja primjena multimedije u obrazovanju i kolegij Tehničko crtanje pomoću računala, autorice Darije Dasović Rakijašić u kategoriji Najbolja primjena Moodle aktivnosti.

WF 2009

Jubilarno deseto natjecanje je bilo posvećeno temi web pristupačnosti (eng. accessibility). Prijavljena su 26 web sjedišta, a prvu je nagradu osvojio web Nacional.hr, dok je drugi bio web Ordinacija.hr, a treće stranice Društva osoba s invaliditetom Podunavlje. Posebnu pohvalu ocjenjivačkog suda dobila su web sjedišta e-Hrvatska, Vlada.hr te Umjetnička akademija Osijek

Natjecanje je pratio i niz događanja vezanih uz temu web pristupačnosti, uključujući stručni skup održan u listopadu 2009. godine, serija od tri radionice o web pristupačnosti održane u studenom 2009. te pozvani govornik i okrugli stol na temu web pristupačnosti u sklopu konferencije CUC 2009.

WF 2008


Pod sloganom Je'n - Dva - Tri - Web! tema Webfestivala 2008 bio je CARNetov CMS sustav. Cilj je bio potaknuti škole na otvaranje sadržajnih i korisnih web stranica na kojima će učenicima i nastavnicima na raspolaganju stajati alati i usluge prilagođeni svim njihovim potrebama. U jakoj konkurenciji od 600-tinjak škola, prve tri nagrade su dodijeljene Osnovnoj školi „Matija Gubec“ Cernik, II. gimnaziji Osijek te III. osnovnoj školi Čakovec. Uz to, žiri je posebnu pohvalu za kvalitetu web stranica u CMS-u dodijelio i webovima još 12 škola. 

 

WF 2007


2007. godine tema natjecanja je bio wiki, a nagrade su dodjeljivane u tri kategorije: Wiki Labos (znanost i obrazovanje), Wiki Atelje (umjetnost) i Wiki (Re)Publika (društvene teme). Zbog manjeg broja prijavljenih stranica u ovom relativno nepoznatom alatu, nagrade su dodijeljene nevezano na kategorije, a prvo su mjesto podijelile stranice Perpetuum Lab i UDK02.

 

WF 2006


Na Webfestival 2006, čija je tema bio blog, bilo je prijavljeno 197 blogova u kategorijama Obrazovanje, Znanost i stvaralaštvo i Putopisi. U kategoriji obrazovanje, dobitnik nagrade je blog futuria.hr. Najbolji u kategoriji znanost i stvaralaštvo bio je Tutor blog. Dok je u kategoriji putopisa pobjedu odnio Travel Freak. U okviru Junior Blog Webfestivala dobitnici su sljedeći: Znanost i stvaralaštvo: Krešine fotografije, Obrazovanje: CUC blog, Putopisi (u 2. krug se nije plasirao niti jedan putopisni blog iz dobne skupine Junior).

 

WF 2005


Web festival je organiziran paralelno s konferencijom CUC, ali po prvi puta kao zasebno događanje. Autori su svoje stranice mogli prijaviti u dvije kategorije: Web stranica ustanove i Web stranica organizacijske jedinice na visokoškolskoj ustanovi. U konkurenciji 22 prijavljene web stranice u prvoj je kategoriji pobjedu odnijela stranica Ekonomskog fakulteta u Osijeku, dok je u drugoj kategoriji najboljom proglašena stranica Poslijediplomskog studija poduzetništva, također na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

 

WF 2004


Birani su najbolji webovi edukativnog sadržaja, a ovaj su puta prijavljena 72 weba. Ocjenjivački sud nije dodijelio prvu nagradu već su drugu nagradu podijelili portal Matematika I i portal Nanoatlas.

 

2003. Webfestival nije održan zbog zajedničke organizacije CUC-a s redovitom konferencijom europske udruge akademskih i istraživačkih mreža, TERENA-om.

 

WF 2002


2002. se odabir vršio unutar tri kategorije: Najbolji web društvene skupine, Najbolje neslužbeno web sjedište geografskog entiteta i Najbolji web za ostale aktivnosti i pojave. Zaprimljeno je više od 150 prijava. U prvoj je kategoriji proglašen najboljim web neslužbene društvene skupine koja se bavi bežičnim komunikacijama -  ZGWireless, u drugoj kategoriji je to bio web slavonsko brodske regije - SBonline, dok je u trećoj kategoriji najboljim proglašen web o umjetnoj inteligenciji - About AI.

 

WF 2001


Na Webfestivalu 2001. birala su se najbolja web sjedišta zajednice na Internetu. U konkurenciji 92 web sjedišta, ocjenjivački sud je jednako vrijednim ocijenio sljedeća: Ninja Sanctuary Online, Slavonski Brod Online te Cybermed.

 

WF 2000


Birao se najbolji web portal u tri kategorije: Portal općeg tipa, Tematski portal te Portal za interesnu skupinu korisnika. Prijavljeno je 119 autora. U kategoriji Portal općeg tipa nagrada je pripala Iskon Internet portalu, u kategoriji Tematski portal nagradu je osvojio web Star Trek Center, namijenjen fanovima SF serija, dok je u kategoriji Portal za interesnu skupinu korisnika najbolji bio web svojevrsne online knjižare - Moderna vremena online.


WF 1999


Na prvom Webfestivalu u sklopu prvog CUC-a birale su se najbolje web stranice edukativnog sadržaja. Prijavilo se 55 autora, a prvu je nagradu osvojio web E-škola.

CUC 2013