Mobilne web stranice

 

Mobilne web stranice su web stranice čiji su dizajn i sadržaj posebno prilagođeni prikazu na mobilnim uređajima. Pri usporedbi s osobnim računalima, mobilni uređaji u pravilu imaju manju površinu ekrana, manju rezoluciju ekrana, drugačiji omjer ekrana, manju mogućnost procesiranja podataka, manji diskovni prostor, mobilni pristup Internetu (sporija brzina, dulje vrijeme odaziva, ograničen promet) i drugačiji način interakcije s korisnikom (virtualna tipkovnica, geste, osjetljivost na dodir, izostanak kursora/miša). Iako s vremenom mobilni uređaji i osobna računala postaju sve sličniji, spomenute karakteristike mogu nam pomoći razlučiti što je mobilni uređaj, a što nije.

Zbog navedenih ograničenja, a posebno manje površine i rezolucije ekrana, prilagodba web stranica za mobilne uređaje zahtijeva izradu prilagođenog dizajna (raspored elemenata, količina sadržaja, tipografija, ...).

To je moguće izvesti sa serverske ili klijentske strane.

Prilagodba sa serverske strane

Mobilna stranica prikazuje potpuno drugačiji sadržaj za mobilne uređaje.

  • U sklopu postojeće web stranice - mobilna stranica može funkcionirati u sklopu postojeće web stranice i detekcijom uređaja prikazivati sadržaj prilagođen mobilnim uređajima.
  • Odvojena web stranica -  detekcijom uređaja korisnik može biti preusmjeren sa standardne na mobilnu web stranicu, ali može doći i izravno upisivanjem adrese. U tom slučaju se mobilna verzija stranice često nalazi na odvojenoj domeni, npr. ako se standardna stranica nalazi na https://www.vecernji.hr, mobilna stranica se može nalaziti na http://m.vecernji.hr

Prilagodba s klijentske strane - responzivna web stranica

Responzivna web stranica prikazuje jednak sadržaj mobilnim uređajima i osobnim računalima, no taj se sadržaj automatski prilagođava veličini ekrana. Korištenjem mogućnosti CSS stilova moguće je izraditi elemente stranice koji mijenjaju svoj izgled ili vidljivost u odnosu na veličinu ekrana pa je tako poznavanjem veličina ekrana uređaja te dimenzija prostora potrebnih za prikaz određenog sadržaja, moguće po želji sakrivati ili prikazivati određene elemente.

Responzivne web stranice je najlakše prepoznati mijenjanjem širine ekrana. U tom slučaju sav sadržaj i svi grafički elementi moraju se automatski smanjiti ili povećati i ne smije se pojaviti horizontalna traka za klizanje.

Kako bi izradili kvalitetnu mobilnu web stranicu, u svakom trenutku je potrebno imati na umu gore navedene karakteristike. Pri tome treba usmjeriti pažnju na to da stanica bude jednostavna za korištenje i da sadrži posjetitelju bitan sadržaj. Treba osigurati da elementi stranice i tekst budu dovoljno vidljivi, bez potrebe za uvećavanjem ili horizontalnim klizanjem te da količina sadržaja bude razumna kako bi se izbjegla potreba za pretjeranim vertikalnim klizanjem stranice.

Dodatno treba uzeti u obzir i tehničke mogućnosti internet preglednika koje se razlikuju od platforme do platforme (iOS, Android, Windows Phone) pa je iz tog razloga preporučljivo izbjegavati korištenje onih mogućnosti koje mogu usporiti rad uređaja, poput intenzivne obrade podataka i pretjerane upotrebe grafičkih elemenata (slika). Također treba izbjegavati korištenje tehnologija koje su slabo ili nisu podržane, poput CSS mogućnosti (animacije, tranzicije, transformacije, sjene, ...) i platformi kao što su Flash / Shockwave / Silverlight / Java appleti.

 
CUC 2013