Idi na sadržaj

Vijesti
18.11.2009.
Održan pozvani govor i okrugli stol o web pristupačnosti na CUC-u 2009
U sklopu 2. dana konferencije CUC 2009 čak su dva događanja bila posvećena temi web pristupačnosti. Izvrsno predavanje održao je pozvani govornik iz britanske udruge AbilityNet , g. Robin Christopherson, a u poslijepodnevnim satima održan je okrugli stol pod nazivom "Web pristupačnost - uklonimo informacijske barijere!". Predavanje i rasprava su bili snimani i bit će dostupni putem Interneta po završetku konferencije CUC.

16.11.2009.
Održan stručni skup E-uključenost osoba s invaliditetom
U sklopu projekta E-uključenost osoba s invaliditetom, koji s nekoliko partnera vodi udruga Zamirnet, od 11. - 13. studenog se održavao stručni skup koji se bavio pristupačnošću digitalnih obrazovnih materijala i platformi za e-učenje. Više informacija je dostupno na portalu www.pristupacnost.net ili stranicama Webfestivala o događanjima .  

09.11.2009.
Objavljeni pobjednici Webfestivala 2009
Objavljeni su pobjednici natjecanja web stranica i sjedišta, Webfestival 2009. Ocjenjivački sud najboljima je proglasio web sjedišta:  Nacional ,  Ordinacija.hr  i  Društva osoba s invaliditetom Podunavlje . 

Login



Web pristupačnost

Što je web pristupačnost

Pojam web pristupačnost općenito  se odnosi na osiguravanje mogućnosti pristupa i korištenja sadržaja na webu od strane svih korisnika, a što obuhvaća opažanje i razumijevanje informacija i sadržaja, te kretanje i interakciju s webom i njegovim sadržajima.

Pristupačnost weba najčešće se  veže uz osobe s invaliditetom za koje je potrebno osigurati određene uvjete koji omogućavaju pristup i korištenje weba, odnosno ukloniti barijere koje bi to onemogućavale. Web pristupačnost se ipak odnosi i na druge skupine korisnika weba kao što su starije osobe kojima pojedine sposobnosti opadaju procesom starenja, te sve druge osobe koje mogu tijekom određenog vremenskog perioda biti suočeni s određenim poteškoćama (otežan vid, sluh i/ili motorika kao posljedica ozljede ili bolesti).  Također, u skupini korisnika weba za koje su važna načela pristupačnog weba nalaze se i osobe sa specifičnim poteškoćama učenja kao i osobe koje nemaju puno iskustva u korištenju weba. Web pristupačnost tako nastoji svim korisnicima weba osigurati jednaku mogućnost pristupa i interakcije s webom bez obzira na mogućnosti ili nemogućnosti korisnika.

Specifične potrebe koje se u skladu s principima web pristupačnosti nastoje osigurati odnose se na:

  • oštećenje vida (sljepoća, različiti stupnjevi slabovidnosti, daltonizami ostale poteškoće vezane uz oštećenje vida);
  • oštećenje sluha (gluhoća, različiti stupnjevi nagluhosti i ostale poteškoće vezane uz oštećenje sluha);
  • poteškoće s motorikom ruku (poteškoće ili nemogućnost upravljanja rukama, tremor, poteškoće s mišićima ruku, smanjenje ili gubitak kontrole fine motorike ruku i ostalo);
  • specifične teškoće učenja (disleksija, diskalkulija, poremećaji pažnje, poremećaji zapamćivanja i ostalo).

 


Kalendar

« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji