Idi na sadržaj

Vijesti
18.11.2009.
Održan pozvani govor i okrugli stol o web pristupačnosti na CUC-u 2009
U sklopu 2. dana konferencije CUC 2009 čak su dva događanja bila posvećena temi web pristupačnosti. Izvrsno predavanje održao je pozvani govornik iz britanske udruge AbilityNet , g. Robin Christopherson, a u poslijepodnevnim satima održan je okrugli stol pod nazivom "Web pristupačnost - uklonimo informacijske barijere!". Predavanje i rasprava su bili snimani i bit će dostupni putem Interneta po završetku konferencije CUC.

16.11.2009.
Održan stručni skup E-uključenost osoba s invaliditetom
U sklopu projekta E-uključenost osoba s invaliditetom, koji s nekoliko partnera vodi udruga Zamirnet, od 11. - 13. studenog se održavao stručni skup koji se bavio pristupačnošću digitalnih obrazovnih materijala i platformi za e-učenje. Više informacija je dostupno na portalu www.pristupacnost.net ili stranicama Webfestivala o događanjima .  

09.11.2009.
Objavljeni pobjednici Webfestivala 2009
Objavljeni su pobjednici natjecanja web stranica i sjedišta, Webfestival 2009. Ocjenjivački sud najboljima je proglasio web sjedišta:  Nacional ,  Ordinacija.hr  i  Društva osoba s invaliditetom Podunavlje . 

Login



Natjecanje

Na natjecanje Webfestival 2009 prijavilo se 26 web stranica i sjedišta. U jakoj konkurenciji ocjenjivački sud je pobjednicima na Webfestivalu 2009 proglasio sljedeća tri weba:  

1.  mjesto: Nacional (www.nacional.hr)

2.  mjesto: Ordinacija.hr (www.ordinacija.hr)

3.  mjesto: Društva osoba s invaliditetom Podunavlje (www.podunavlje.org)

Odabrana su se web sjedišta prema ocjeni žirija istakla prema sva četiri zadana kriterija. Žiri smatra da su na njima sadržaji na najbolji način prilagođeni svim korisnicima, pa tako i onima s invaliditetom, specifičnim teškoćama učenja ili korisnicima treće životne dobi.

Osim ovih ocjenjivački sud posebno pohvaljuje napore uložene u web pristupačnost web sjedišta koja su osvojila sljedeća tri mjesta:

4. mjesto: e-Hrvatska (www.e-hrvatska.hr)

5. mjesto:  Vlada Republike Hrvatske (www.vlada.hr)

6. mjesto:  Umjetnička akademija Osijek (www.uaos.hr)

Prijavljene stranice ocjenjivao je stručni Ocjenjivački sud prema definiranim kriterijima evaluacije, a dodjela nagrada održat ce se u sklopu zatvaranja konferencije CUC 2009, u četvrtak 19. studenog. 

Nagradni fond:

  1. nagrada: laptop
  2. nagrada: mini laptop
  3. nagrada: mini laptop

Obrazloženje odluke žirija za dodjelu 1. -  3. mjesta: 

Odabrani su se webovi prema ocjeni žirija istakli u konkurenciji prema sva četiri zadana kriterija – pristupačnost, upotrebljivost, preglednost i opći dojam.  Kod sva tri sjedišta primijećeno je da podjednako dobro funkcioniraju u nekoliko glavnih Internet preglednika, čime korisnike svojih sadržaja ne ograničavaju na korištenje određenih sustava i programa. Također, pobjedničke stranice, osim osnovnih karakteristika pristupačnog weba, često nude i napredne opcije prilagodbe čime se ističu među ostalim natjecateljima. 

1.  mjesto: Nacional za web sjedište www.nacional.hr

Pobjednika natjecanja, web sjedište www.nacional.hr, ocjenjivački sud ističe kao primjer izuzetno pristupačnog weba te osobito pozdravlja nastojanje da se web namijenjen tako širokoj publici učini pristupačnim.

Ocjenjivački sud također ističe da su linkovi na web sjedištu izuzetno dobro označeni, što pomaže slabovidnim korisnicima i korisnicima koji ne razlikuju boje. Uz to, organizacija informacija na webu je jasna i pregledna. To doprinosi preglednosti i upotrebljivosti web sjedišta, te svim korisnicima, neovisno o njihovom iskustvu s korištenjem weba ili eventualnim pomagalima koja moraju koristiti, omogućava jednostavan pristup informacijama. Kao korisnu karakteristiku pristupačnosti ovog sjedišta ocjenjivački sud ističe opciju povećanja fonta samo trenutnog sadržaja, bez povećanja okolne navigacije. Na taj je način moguće povećati tekst koji se čita do mjere koja je pojedinom korisniku potrebna, bez nužnog povećavanja i ostalih elemenata stranice, što olakšava snalaženje.

Sugestije ocjenjivačkog suda za dodatno unapređenje pristupačnosti ovog sjedišta odnose se na nemogućnost mijenjanja kontrasta podloge i teksta, što može smetati slabovidnim korisnicima.

2.  mjesto: www.ordinacija.hr

Web sjedište www.ordinacija.hr karakterizira osobito jasna i pregledna navigacijska struktura, kako videćim tako i korisnicima koji za pregledavanje koriste čitače ekrana. Svi su elementi na stranici adekvatno i dosljedno označeni -  kako tekstualni tako i drugi (slike, ikone, grafički elementi itd.). Jezik kojim su pisani tekstovi također je jednostavan i pristupačan korisnicima koji koriste znakovni jezik, onima sa specifičnim teškoćama učenja ili intelektualnim teškoćama.

No, osim što zadovoljava osnovne kriterije pristupačnosti web stranice, osobito je pohvalno što je web sjedište prilagođeno i po standardima web pristupačnosti za interkativne i dinamične internetske aplikacije koje se s pojavom weba 2.0 sve češće koriste na Internetu, a vrlo često nisu pristupačne korisnicima s invaliditetom. Uz pristupačnost i funkcionalnost, ovo web sjedište zadovoljava i sve standarde dobrog vizualnog dizajna, te je vrlo ugodno za korištenje kako slijepim tako i videćim korisnicima.

Prostor za unapređenje ovog web sjedišta ocjenjivački sud vidi u označavanju poveznica koje su sada nepristupačne za korisnike koji ne razliku boje.

3.  mjesto: www.podunavlje.org

Web sjedište www.podunavlje.org odlikuje dobra navigacijska struktura i preglednost sadržaja. Ističe se i dobra integracija stranice s vanjskim uslugama i servisima, poput Facebooka, koja korisnicima omogućava lak pristup alternativnim sadržajima web sjedišta. Kao i prethodna dva, i ovo sjedište zadovoljava osnovne kriterije web pristupačnosti. Uz to, web sjedište nudi niz opcija za prilagodbu stranice potrebama pojedinog korisnika te upute za korištenje pristupačnih funkcionalnosti stranice za korisnike s manje iskustva. Ocjenjivački sud ističe i mogućnost pregledavanja sadržaja stranice u samo tekstualnoj varijanti bez stilova.

Međutim, ocjenjivački sud upozorava da je primijećeno i da povećanje web stranica kroz preglednik Internet Explorer remeti strukturu stranice i navigacije, što narušava pristupačnost ovog sjedišta. Također napominje važnost da objavljeni sadržaji budu uvijek ažurni, radi korisnika koji imaju intelektualne teškoće, a predlaže i da se linkovi na prilagodbu pristupačnosti sadržaja stranice jasnije označe, kako bi korisnici intuitivnije do njih došli.  
Kao jednu od mogućnosti unapređenja pristupačnosti ove web stranice ocjenjivački sud navodi i poboljšanje funkcionalnosti fotogalerije kod koje nazivi pojedinih poveznica za pregledavanje slika nisu u skladu s onime što se klikom postiže, npr. klik na „slideshow“ ne omogućava pregledavanje slika na taj način, već zahtijeva dodatne korake što može ometati korištenje sjedišta korisnicima koji koriste čitače ekrana ili nisu vješti u korištenju weba.   

Obrazloženje odluke žirija: Posebna pohvala 

Ocjenjivački je sud posebnu pohvalu za kvalitetu pristupačnosti web stranica dodijelio sjedištima i stranicama koje su uložile vidljive napore u osiguravanje web pristupačnosti. Članovi ocjenjivačkog suda osobito pohvaljuju inicijativu osiguravanja web pristupačnosti na stranicama javnih i obrazovnih ustanova, na kojima bi objavljene informacije morale biti pristupačne svim korisnicima weba bez razlike. Upravo stoga ocjenjivački sud smatra da pristupačnost takvih stranica mora biti na izuzetno visokoj razini te da ne ostavlja prostora neprilagođenim sadržajima. 

4. mjesto: www.e-hrvatska.hr 

Web sjedište www.e-hrvatska.hr također je primjer pristupačne web stranice. Prilikom izrade su primijenjeni principi izrade pristupačnih web sadržaja - elementi stranice i teksta (naslovi, podnaslovi, forme i sl.) su adekvatno označeni i omogućavaju nesmetano korištenje čitača ekrana,  vizualni i drugi dodatni elementi na stranicama su dobro označeni, ikone koje se koriste dovoljno velike i jasno označene, objavljeni newsletteri su pristupačni kao i dokumenti objavljeni u .pdf formatu. Pozitivnim je ocijenjeno i dodatno označavanje poveznica u navigacijskom izborniku crvenom podlogom kada se preko njih pređe mišem, čime oni postaju čitljiviji slabovidnim i videćim korisnicima.

Sugestije ocjenjivačkog suda za dodatno unapređenje pristupačnosti ovog sjedišta odnose se prvenstveno na kontrast teksta i podloge koji je sada slab, a stranica ne nudi mogućnost povećanja ili promjene kontrasta. Valja napomenuti i da crvena boja kojom su označene poveznice kada se preko njih pređe mišem može ometati pristupačnost sadržaja korisnicima koji ne razlikuju boje.

5. mjesto: www.vlada.hr

Web sjedište www.vlada.hr nudi opcije prilagodbe stranice potrebama pojedinog korisnika kroz mogućnost odabira povećanja ili smanjenja fonta na cijelom sjedištu, podešavanje izgleda stranice i kontrasta te mogućnost prilagodbe fonta koji se koristi na stranici za osobe sa specifičnim teškoćama učenja (npr. disleksijom) ili slabovidne. Ističu se i dobro označene poveznice koje sadržaje čine lakše pretraživima. Ocjenjivački sud predlaže da se link na prilagodbu pristupačnosti sadržaja stranice jasnije istakne, kako bi ga korisnici mogli intuitivnije pronaći.

No ocjenjivački sud napominje i da ima prostora za unapređenje pristupačnosti ovog web sjedišta na području upotrebljivosti i preglednosti, te ističe da je navigacijska struktura stranice nelogična i nije intuitivna, što jako može usporiti korištenje stranice slijepim korisnicima koji se moraju upoznati sa strukturom neke stranice da je mogli djelotvorno koristiti. No jasna i logična struktura informacija izuzetno je važna i drugim korisnicima, kako slabovidnima, onima sa specifičnim teškoćama učenja, intelektualnim teškoćama i starije životne dobi, tako i svim drugim korisnicima. Također, ukoliko se koriste, bilo bi preporučljivo na stranicama javnih ustanova video sadržaje objaviti uz podnaslove (titl).

6. mjesto: www.uaos.hr

Web sjedište Umjetničke akademije Osijek na adresi www.uaos.hr također je primjer web stranica koje su najvećim dijelom pristupačne korisnicima uz dobro označene tekstualne i druge elemente. Tekstove je moguće nesmetano povećati kroz tri glavna Internet preglednika (Internet Explorer, Mozilla Firefox i Google Chrome) pri čemu navigacijska struktura i izgled stranice ostaju postojani. Međutim, ocjenjivački sud upozorava da povećanje fonta korištenjem opcije ponuđene na web sjedištu remeti strukturu navigacije, dok se istovremeno veličina fonta tekstova objavljenih u srednjem stupcu unatoč tome ne povećava. Također napominje da video materijal objavljen na naslovnici nije pristupačan slijepima jer do njega nije moguće doći pomoću čitača te je potrebno razmisliti o alternativnim opcijama. Prostor za unapređenje ovog web sjedišta ocjenjivački sud vidi u prilagođavanju trenutne crvene boje poveznica korisnicima koji ne razlikuju boje, te mogućnosti mijenjanja kontrasta pozadine i u središnjem dijelu stranice koja nosi većinu tekstova.


Kalendar

« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji