Idi na sadržaj

Vijesti
18.11.2009.
Održan pozvani govor i okrugli stol o web pristupačnosti na CUC-u 2009
U sklopu 2. dana konferencije CUC 2009 čak su dva događanja bila posvećena temi web pristupačnosti. Izvrsno predavanje održao je pozvani govornik iz britanske udruge AbilityNet , g. Robin Christopherson, a u poslijepodnevnim satima održan je okrugli stol pod nazivom "Web pristupačnost - uklonimo informacijske barijere!". Predavanje i rasprava su bili snimani i bit će dostupni putem Interneta po završetku konferencije CUC.

16.11.2009.
Održan stručni skup E-uključenost osoba s invaliditetom
U sklopu projekta E-uključenost osoba s invaliditetom, koji s nekoliko partnera vodi udruga Zamirnet, od 11. - 13. studenog se održavao stručni skup koji se bavio pristupačnošću digitalnih obrazovnih materijala i platformi za e-učenje. Više informacija je dostupno na portalu www.pristupacnost.net ili stranicama Webfestivala o događanjima .  

09.11.2009.
Objavljeni pobjednici Webfestivala 2009
Objavljeni su pobjednici natjecanja web stranica i sjedišta, Webfestival 2009. Ocjenjivački sud najboljima je proglasio web sjedišta:  Nacional ,  Ordinacija.hr  i  Društva osoba s invaliditetom Podunavlje . 

Login



Događanja

Kroz Webfestival 2009 nastojat ćemo organizirati i niz događanja na temu web pristupačnosti, te prenijeti obavijesti, ali i pridružiti se događanjima o web pristupačnosti u organizaciji različitih udruga.


Pozvani govornik i okrugli stol o web pristupačnosti u sklopu konferencije CUC 2009

U sklopu konferencije CUC 2009 danas, 17.11., od 11.45 - 12.45 će predavanje održati gospodin Robin Christopherson iz britanske organizacije AbilityNet koja se bavi web pristupačnošću i adaptivnim tehnologijama. U predavanju pod naslovom "Internet za svakoga - danas i u budućnosti" g. Christopherson će govoriti o ključnim elementima pristupačnog web dizajna uz konknretne primjere pristupačnih web sjedišta. Također će se osvrnuti na važnost pristupačnog dizajna za konkurentnost tvrtki i organizacija u današnjem komeptitivnom svijetu. Predavanje je, osim uživo na konferenciji, moguće pratiti i putem Interneta na adresi mod.carnet.hr odnosno http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=778.

Isti će se dan u sklopu CUC-a 2009 održati i okrugli stol pod nazivom "Web pristupačnost - uklonimo informacijske barijere!" koji će se također baviti temom web pristupačnosti s posebnim osvrtom na hrvatske prilike. Sugovornici na okruglom stolu će biti predstavnici nevladinih udruga, osoba s invaliditetom, obrazovnih i javnih ustanova čiji je mandat između ostaloga i promicanje i osiguravanje web pristupačnosti, a kroz diskusiju će se baviti definicijom web pristupačnosti, te pitanjima kao što su kome je web pristupačnost važna, zašto ju je potrebno osigurati  na koji način to učiniti i tko sve sudjeluje u procesu osiguravanja web pristupačnosti. Sudionici okruglog stola će nastojati pojasniti na koje barijere pojedini korisnici weba nailaze ukoliko web nije pristupačan te kako informacijske barijere utječu na pojedinačne korisnike i društvo u cjelini. Okrugli stol će se održavati također 17.11., u terminu 14.15 - 15.15, a moguće ga je pratiti putem Internet prijenosa na istim adresama mod.carnet.hr odnosno http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=778.

.::17.11.2009.  

Radionice o web pristupačnosti u organizaciji Zamirneta

U sklopu projekta "E-uključenost osoba s invaliditetom", koji uz nekoliko partnera i suradničkih institucija vodi udruga Zamirnet, od 11. do 13. studenog se održavao trodnevni stručni skup na temu web pristupačnosti i e-učenja. Na skupu je govorio niz hrvatskih i inozemnih stručnjaka koji se bave razvojem pristupačnih obrazovnih materijala i sustava za e-učenje, a teme koje su pokrili uključivale su dostupnost digitalnih sadržaja za osobe s invaliditetom, pristupačnost platformi i sustava za e-učenje te nove metode učenja na daljinu prilagođene i potrebama osoba s invaliditetom. Više o skupu potražite na stranicama portala www.pristupacnost.net ili stranici http://webfestival.carnet.hr/2009/e-ukljucenost

.::16.11.2009.

***

U ponedjeljak 12.10. stručni skup "Web za sve!"

U ponedjeljak 12.10. od 10:00 – 16:00 sati će se u prostorijama CARNeta u Zagrebu, Marohnićeva 5 održati stručni skup o web pristupačnosti pod nazivom „Web za sve!“

Raspored, teme i predavači:

10:00 - 12:00
Webfestival 2009: Web za sve!

Web pristupačnost i online obrazovanje za osobe s invaliditetom i korisnike treće životne dobi (Shadi Abou-Zahra, W3C, WAI incijativa)

Pomoćne tehnologije za korištenje weba i sadržaja na Internetu za slijepe i slabovidne osobe 
(Mario Perčinić, Zamirnet)

Pristupačne i nepristupačne stranice - Kako ih vide slijepi?
(Ivan Bogdanović)
12:00 - 12:15
Pauza
12:15 - 13:30
Video zapis: Pristupačno obrazovanje na daljinu (University of Washington)

Primjer dobre prakse: Upotreba Moodlea i ICT-a u srednjoškolskom obrazovanju slijepog učenika (Julijana Novaković, Ivan Bogdanović)

Implementacija digitalnog repozitorija na Fakultetu organizacije i informatike
(Darko Grabar, Fakultet organizacije i informatike)
13:30 - 14:00
Pauza
14:00 - 15:30
Iz perspektive web dizajnera: Kako web učiniti pristupačnim? 
(Dalibor Kirhmajer, CARNet)

Pomoćne tehnologije za korištenje weba i sadržaja na Internetu za osobe koje imaju poteškoće s motorikom ruku (Anka Slonjšak, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom)

Pravni okvir i projekti za povećanje pristupačnosti u EU
(D
anijela Babić, Zamirnet)

Pravni okvir za osiguravanje web pristupačnosti u Hrvatskoj
(Anka Slonjšak, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom)

Prezentacija projekata koji se bave web pristupačnošću u Hrvatskoj:  Pristupacnost.net, E-inkluzija osoba s invaliditetom (Danijela Babić, Zamirnet)  
15:30 - 16:00
Diskusija i druženje

Stručni skup je namijenjen širokoj javnosti, a osobito pripadnicima akademske i školske zajednice, web dizajnerima i stručnjacima koji se bave webom, autorima i izdavačima digitalnih obrazovnih materijala, javnim službama, knjižnicama i drugim važnim akterima na tom području.

Na skup se nije potrebno prijaviti, a svi zainteresirani su pozvani da se pridruže.

Događanje će biti moguće pratiti i putem Internet prijenosa na web stranicama http://mod.carnet.hr.

Suorganizator skupa je udruga Zamirnet (www.zamirnet.hr), koja se intenzivno bavi temom web pristupačnosti i e-inkluzije kroz niz europskih i hrvatskih projekata.

.::7.10.2009.

***

Webfestival 2009 na Radio Sljemenu

U sklopu emisije Studentske teme na Radio Sljemenu 21. rujna je objavljen prilog o Webfestivalu 2009 i temi web pristupačnosti. Snimku priloga poslušajte na adresi http://rnz.hrt.hr/view_file.php?dat_id=30986&view=y.

.::28.9.2009.

***

Stručni skupovi i radionice o web pristupačnosti

U sklopu Webfestivala će se 12. listopada održati stručni skup o web pristupačnosti pod nazivom "Web za sve!". Skup će se baviti web pristupačnošću od općenitog pregleda područja koje web pristupačnost obuhvaća, preko pregleda pomoćnih IKT tehnologija za različite skupine osoba s invaliditetom, do web pristupačnosti u obrazovnom kontekstu i zakonske regulative na tom području u Hrvatskoj. Jedan od govornika na skupu će biti i svjetski poznati stručnjak na području web pristupačnosti, gospodin Shadi Abou-Zahra, voditelj ureda međunarodnih programa odjela Web Accessibility Initiative (WAI) pri World Wide Web konzorciju. Uz gospodina Abou-Zahru, na skupu će govoriti i niz hrvatskih stručnjaka koji se bave ovim područjem, kao i korisnika IKT tehnologije s invaliditetom.   

Skup će se održavati 12.10.2009. u CARNetovim prostorijama na Srcu, Marohnićeva 5, a detaljne informacije, imena predavača i naslovi predavanja, te raspored, će biti objavljene na ovim stranicama.

.:: 11.9.2009.

Radionice o pristupačnosti e-learning nastave i sustava

Od 11. - 13. studenog će se u organizaciji udruge Zamirnet (www.zamirnet.hr) održati i 3 radionice na kojima će govoriti strani i domaći predavači, a bavit će se temama pristupačnosti e-learning sustava, novim metodama učenja putem e-learninga za učenike i studente s invaliditetom te pristupačnošću digitalnih sadržaja i elektroničkih knjiga za osobe s invaliditetom. 

Informacije o radionicama pratite na ovim stranicama. 

.::11.9.2009.

***


Stručni skup „Pristupačnost ili informacijske barijere“

U organizaciji Udruge slijepih županije Istarske – Pula i ZaMirNeta u Premanturi kraj Pule je 9. lipnja 2009. održan stručni skup „Pristupačnost ili informacijske barijere“. Uz niz domaćih, na skupu su govorili i strani stručnjaci na području web pristupačnosti, a bilo je riječi o uklanjanju informacijskih barijera, pristupačnim tehnologijama za osobe oštećena vida, mobilnim telefonima pristupačnim osobama oštećena vida, pristupačnosti bankomata i bankovnih usluga, informacijskoj pristupačnosti i pravnoj regulativi u Hrvatskoj i EU, rezultatima istraživanja pristupačnosti web stranica u Hrvatskom i drugim temama.

Skup se održavao 9. lipnja 2009. od 9 do 17 sati u dvorani Edukacijsko-rehabilitacijskog kampa slijepih Premantura, Runke 17. Snimku nekih od predavanja sa skupa moći ćete pronaći na stranicama CARNetovog portala za multimedijalne materijale na adresi http://mod.carnet.hr, a više o skupu možete pročitati i na portalu www.pristupacnost.net.

 

Priloženi dokumenti:
Raspored Strucni-skup 12-10-2009.doc


Kalendar

« Rujan 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji